Nyomtatás
Találatok: 767

Április 21-24 között Limában rendezték a Peru-i Nemzetközi Tollaslabda Bajnokságot, mely fontos pontokat ért az olimpiai kvalifikációban. A pécsi egyesületet három játékos képviselte, mindannyian egyéni versenyszámban mérettették meg magukat. Krausz Gergely villamosmérnöki diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, míg Pytel Gergő az Általános Orvostudományi Kar hallgatója, Gonda Daniella pedig a Közgazdaságtudományi Karon tanul jelenleg.

A versenyre a játékosok már három nappal korábban megérkeztek, mert az időeltolódás és a koronavírus miatti szabályok megkövetelték ezt. A bajnokságon a versenyzők csupán a szállás és a sportcsarnok között közlekedhettek. A buborék elv meglehetősen jól működött, mert a Pánamerikai bajnokság helyszínén volt a verseny, így a körbekerített épületegyüttest biztonsági őrök felügyelték, senki nem léphetett ki.  

Krausz Gergely lépett elsőként pályára, akinek a versenyt megelőzően a nyolc közé jutás volt az elvárás. Gergely a helyi körülményekhez nehezen szokott hozzá, épp ezért játszott három szettet egy nála jóval alacsonyabban rangsorolt mexikói játékos ellen.

Fotó: Hoffer Szilvia

Fotó: Hoffer Szilvia

Pytel Gergő a főtáblán papírforma szerint viszonylag jó sorsolást kapott, azonban az egyiptomi ellenfele szoros küzdelemben nyertesként távozhatott a pályáról. Eleinte csalódottság volt látható Gergőn, de a későbbiekben az egyiptomi fiú tovább menetelt, sőt majdnem sikerült érmet is szereznie. 

Fotó: Hoffer Szilvia

Utolsóként Gonda Daniella kezdte meg szereplését Latin-Amerikában. Daniella első köre egy mexikói lány ellen volt, aki meglehetősen jól tudta húzni az időt. A magyar lány azonban így is könnyen vette az első akadályt.

forrás: Badminton Peru

A csütörtöki versenynap folyamán még egy mérkőzés várt a bent maradó játékosokra. Gonda kevesebb pihenőt kapott és délután egy guatemalai lányt tudott sima két szettben megverni. Krausznak a második kör nem jelentett kihívást, gyorsan győzedelmeskedett svájci ellenfelével szemben.

 

A pénteki nap már több izgalmat tartogatott magában mindkét versenyző számára. Mexikói ellenfelek állták el az éremhez vezető utat. Krausz Luis Armando Montoya Navarrón kerekedett felül egy végletekig izgalmas meccsen, a véghajrában kifejezetten fej-fej mellett haladtak a fiúk, de a magyar versenyző meg tudta őrizni hidegvérét, és beütötte a győztes pontot. Gonda esetében az első szett igen egyértelmű volt, azonban a második szettben rosszul kezdett és a dél-amerikai ellenfél egészen a szett háromnegyedéig úgy érezhette, hogy megvan az esély a döntő játszma elérésére. Daniellának sikerült összeszednie magát, és 18-18 után 3 pontot szerzett zsinórban, ezzel elérve azt a 21-et, ami biztos bronzérmet jelentett. 

Gergely és Daniella elődöntőjére délután került sor. Előbbi Ygor Coelho brazil játékos ellen lépett pályára, míg utóbbi a lengyel Wiktoria Dabczynskával mérkőzhetett meg. A férfi egyéniben nem sikerült a bravúr, és a magasabban rangsorolt Coelho két játszmás győzelemmel biztosította a helyét a döntőben. Daniellának női egyéniben sikerült sima játszmákkal felülkerekedni ellenfelén. Érdekes megjegyezni, hogy a két lány előző összecsapásán a lengyel játékos diadalmaskodott egy 3 játszmás csatában. 

Szombatra már csak Daniella volt versenyben, aki honfitársával mérkőzhetett meg, sajnos nem sikerült a győzelem.

A végső eredmény: 

 

A teljesítményről elmondhatjuk, hogy mindenki tudta hozni a kötelező győzelmeket, az éghajlati viszonyok azonban így is kifogtak a játékosokon, a meleg és a magas páratartalom miatt sokkal hamarabb elfáradtak, mint az európai versenyeken szoktak. 

A játékosokat Tóth Henrik kísérte, ő segítette a csapatot az eredmények elérésében. Nem mellékesen néhány éve Henrik is még a Pécsi Tudományegyetem padjait koptatta.

A perui versenyen való szereplés Krausz Gergely számára fontos pontokat hozott, így az olimpiai szerepléshez még egy lépéssel közelebb kerülhetett. Pytel Gergőnek és Gonda Daniellának hasonló terepen is szokni kell a „gyűrődést” és minél több világranglista pontot szükséges szerezni.

 

A következő verseny a Multi Alarm Sportegyesület játékosainak Portugáliában kerül megrendezésre május 6-9 között.